Cauzele crizei au fost foarte apropiate în cazul tuturor ţărilor din Europa Centrală şi de Est, poate chiar similare, anume o creştere economică dezechilibrată, în esenţă nesustenabilă, în perioada anterioară, bazată pe consum şi pe dorinţa de catching up, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, cu ocazia lansării cărţii ”How Emerging Europe Came Through the 2008/09 Crisis”, de Bas B. Bakker şi Christoph A. Klingen.
”Erau obiective fireşti ale Europei Centrale şi de Est din dorinţa de a se integra mai rapid în lumea occidentală şi UE, dar creşterea de consum a fost exagerată în toate ţările şi din această stimulare excesivă a consumului s-a ajuns la o creştere nesustenabilă. A dus la o creştere excesivă a contului curent, care ar fi trebuit să fie corectată. Cu greu puteai să convingi pe cineva prin 2005-2006 că, dacă ai un deficit de cont curent mai mare 5-6%, ai o problemă”, a afirmat oficialul BNR, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, a existat o finanţare excesivă a dezvoltării şi în special al consumului din partea investitorilor străini, 'nu numai a creditului, ci şi pe calea investiţiilor străine directe cu o statistică precară. ”Acum o vedem cât de precară era. Am băgat acolo cu toţii, la grămadă, şi investiţii directe tradeables şi non-tradeables, iar la non-tradeables în sectoarele neproductive am pus şi cumpărările de pământ, multe dintre ele speculative, care pe noi ne-au costat foarte mult. Am trăit cu iluzia că avem investiţii străine enorme. Nu toate s-au dus acolo unde trebuie, nu toate aveau capacitatea să se autocorecteze”, a spus Isărescu.