Cauzele leneviei, dar şi cele ale hiperactivităţii sexuale au fost pe larg explicate într-un nou manual de psihiatrie, considerat noua „Biblie” din acest domeniu.
Deşi aţi uitat unde aţi lăsat telecomanda, nu vă deranjaţi să vă ridicaţi de pe canapea pentru a schimba postul TV? Nu trebuie să vă îngrijoraţi: nu sunteţi leneş, suferiţi doar de sindromul tempoului cognitiv lent (sluggish cognitive tempo disorder/ SCT).
Sau poate deveniţi extrem de agitat şi aveţi un acces de furie atunci când aţi uitat unde aţi lăsat cheile de la automobil? Acesta poate fi un simptom care atestă faptul că suferiţi de sindromul temperamentului exploziv intermitent (intermittent explosive disorder/ IED).
Acestea sunt doar două din numeroasele denumiri ale unor „afecţiuni” pe care experţii le-au analizat în cel mai recent număr al manualului de psihiatrie intitulat „Diagnostics and Statistical Manual of Mental Disorders”, considerat noua „Biblie” din această disciplină. Printre simptomele sindromului tempoului cognitiv lent se numără pasivitatea, starea de visare şi lentoarea – aceste trăsături putând fi uşor confundate cu lenevia.
Deoarece printre celelalte „maladii” explicate în noul manual se află şi dependenţa de sex, mulţi experţi din domeniu se tem că acesta va declanşa o adevărată „revoluţie” în cadrul companiilor farmaceutice.
Richard Bentall, profesor de psihologie clinică la Universitatea Bangor din Scoţia, respinge clasificarea noilor afecţiuni, declarând că acestea „nu au nicio bază ştiinţifică”, adăugând: „Cu cât există mai multe boli, cu atât vor profita mai mult cabinetele private de psihiatrie”.
Însă American Psychological Association, care a redactat noul manual, susţine că noile afecţiuni reflectă pur şi simplu schimbările ce au avut loc în societatea umană în ultimele decenii.
Însă nu toate maladiile propuse în această lucrar