Avem doar impresia că suntem oameni liberi. În realitate, cifrele arată altfel. Cel de-al şaptelea preşedinte al Statelor Unite spunea următoarele cuvinte, care sunt mai reale ca niciodată: "Atunci când te îndatorezi devii sclav".
Dacă ne uităm la toate ţările mici care au riscat împrumuturi externe, aşa este. Dacă privim spre Grecia, Portugalia, Spania sau chiar România înţelegem mai bine că sclavagismul poartă haina perfidă a libertăţii.
Potrivit datelor furnizate de The Economist, datoria publică globală a atins suma ameţitoare de 49 de mii de miliarde, iar din această sumă - ale cărei zero-uri nici nu le putem număra - aproape jumătate reprezintă datoria SUA şi a Japoniei. Americanii au ajuns să aibă o datorie de 11 mii de miliarde de dolari, iar Japonia are împrumutate alte 12 mii de miliarde.
Însă, ca să vedem dinamica lucrurilor, în urmă cu un deceniu, datoria publică era la jumătate - fiind de "doar" 20 de mii de miliarde, iar în urmă cu cinci ani atingea suma de 30 de mii de miliarde.
Dacă lucrurile vor continua în acest ritm, se estimează că în numai un an de zile, în 2013, cifrele vor depăşi 50 de mii de miliarde.
Cum stă România
În urmă cu zece ani, România avea o datorie publică de 11,8 miliarde de dolari şi o populaţie activă de 22 de milioane de locuitori. Pe cap de locuitor, datoria ajungea la 542 de dolari, iar ca pondere în Produsul Intern Brut această datorie publică reprezenta un procent de 27,8%.
După zece ani, cifrele s-au schimbat radical. Datoria publică a atins cifra de 57 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă pe cap de locuitor peste 2.600 de dolari.
Astfel în doar zece ani datoria publică a României a crescut de cinci ori.
Avem doar impresia că suntem oameni liberi. În realitate, cifrele arată altfel. Cel de-al şa