Cultura de salcie energetică poate reprezenta viitorul în domeniul producerii energiei. Salcia energetică rezistă şi la secetă, dar şi la ploi. O spune un fermier care s-a apucat de acest tip de afacere în urmă cu patru ani şi care le-a povestit câte ceva din experienţa sa celor prezenţi în Aula Universităţii, la un simpozion pe acest subiect.
"Fiind agricultor am căutat o cultură care să fie rentabilă, deoarece avem probleme în fiecare an. Când avem producţii mari nu avem piaţă de desfacere, când avem piaţă de desfacere avem probleme cu vremea, ne chinuim şi nu avem producţie. Şi din cauza asta am căutat o cultură care să ne asigure un venit mai eficient" a spus Domokos Arpad, fermier din Târgu Secuiesc. Domokos Arpad spune că pentru a porni o asemenea afacere este nevoie de circa 3000 de euro. Însă merită. Asta pentru că salcia energetică rezistă chiar şi în condiţii de secetă, însă îi place şi umiditatea.
" La un hectar de salcie energetică se poate ajunge la o producţie de 30-40 de tone de materie" a precizat fermierul. Este recomandat într-un loc să fie plantaţii de minim 5 hectare.
"Pentru fermele agricole din spaţiul rural cultura de salcie energetică este o oportunitate. Această plantă are o viteză de creştere şi o putere calorică foarte mare. Iar emisiile de gaze cu efecte de seră sunt mult mai mici aici comparativ cu combustibilii convenţionali" a spus Georgeta Ujupan, director executiv Camera Agricolă Judeţeană Braşov.
"Universitatea poate contribui prin mai multe moduri pentru promovarea culturii salciei energetice. În primul rând prin popularizarea acestei specii. Apoi prin cercetarea în domeniu." a adăugat Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universităţii "Transilvania" Braşov.
Plantaţiile de salcie se recoltează iarna, iar din tocătura respectivă se fabrică peleţi şi brichete care ajung la beneficiari.
Cultura de