Vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Vitor Constancio, ar putea deveni preşedintele noii autorităţi de supervizare bancară, a anunţat miercuri publicaţia germană Handelsblatt, citând surse din cadrul Comisiei Europene, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Dacă portughezul Vitor Constancio devine preşedintele noii autorităţi de supervizare bancară, el va trebui să renunţe la unele din responsabilităţile sale în cadrul BCE, pentru a evita conflictul de interese între politica monetară şi supervizarea bancară, susţine Handelsblatt, care adaugă că organismul de supervizare a băncilor va avea propriul Comitet de Conducere, separat de cel al BCE.
Acest organism ar presupune o putere de supervizare, un fond de soluţionare a crizelor şi de recapitalizare, precum şi o garantare a depunerilor în scopul de a se evita fuga de capitaluri din anumite bănci sau din anumite ţări.
Miercuri, Comisia Europeană ar urma va prezenta propuneri privind atribuţiile noii autorităţi de supervizare bancară, prin care BCE ar urma să supravegheze toate cele 6.000 de instituţii bancare din zona euro.
Acest organism de supervizare ar reprezenta primul pas spre crearea unei uniuni bancare şi ar permite recapitalizarea directă a băncilor pentru a sparge cercul vicios al guvernelor puternic îndatorate şi sectoarelor financiare care se confruntă cu probleme.