Cel de-al șaptelea președinte al Statelor Unite a rostit la un moment dat niște cuvinte care au devenit extrem de celebre și dacă ne uităm la ce se întâmplă în Grecia, tindem să credem că sunt și extrem de adevărate: "Când te îndatorezi devii sclav".
Datoria publică globală la ora actuală este o lungă înșiruire de cifre care este tot mai mare. Mai precis, aproape 49 de mii de miliarde. Din acești bani, peste 11 mii de miliarde de dolari sunt numai datoria americanilor. Alte 12 mii de miliarde reprezintă datoria Japoniei. Așadar, aceste două state dețin aproape jumătate din datoria totală a lumii, confotm cifrelor The Economist.
În urmă cu 10 ani, datoria publică globală era de aproape 20 de mii de miliarde, iar în urmă cu 5 ani era de aproape 30 de mii de miliarde de dolari.
Estimările arată că în 2013, datoria publică globală va depăși pragul de 50 de mii de miliarde de dolari, din care peste 12 mii de miliarde de dolari vor constitui datorie aparținând Statelor Unite.
România, o țară tot mai băgată în datorii
În anul 2002, România avea o datorie de 11,8 miliarde de dolari, la o populație de aproape 22 de milioane de locuitori. Acest lucru însemna o datorie publică pe cap de locuitor de 542 de dolari. Ca pondere în PIB, datoria publică reprezenta în urmă cu 10 ani 27,8%, conform The Economist.
Cum arată cifrele în 2012?
Datoria publică a României a ajuns la 57 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că a crescut de 5 ori în ultimii 10 ani.
The Economist raportează datoria la o populație de 21,4 milioane de locuitori, ceea ce înseamnă peste 2.600 de dolari pe cap de locuitori. Suntem de aproape 5 ori mai datori ca acum 10 ani.
Ca pondere în PIB, datoria publică a ajuns la 32,9%, conform The Economist.
În 2013, The Economist vede o datorie de 35,