În timp ce unii analişti spun că marşurile pentru reunificarea celor două state româneşti sunt o exprimare paşnică a ceea ce simt mai mulţi basarabeni, alţii cred că ideea unirii cu România este compromisă prin astfel de acţiuni, scop urmărit de Rusia.
Duminică, 16 septembrie, Platforma civică Acţiunea 2012 vrea să adune 10.000 de oameni care vor mărşălui pe străzile Capitalei, având acelaşi ideal - unirea cu România.
La fel duminică, alte 10.000 de persoane, membri şi simpatizanţi ai Partidului „Patrioţii Moldovei", şi-au dat întâlnire în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a „atrage atenţia că marşurile unioniste duc la lichidarea statalităţii Moldovei". Proteste similare vor avea loc în faţa ambasadelor şi consulatelor României de la Moscova, Sankt-Petersburg, Kiev, Odesa şi Chişinău.
Îndemnul lui Filat
Ambele tabere susţin că vor evita altercaţiile pe care le-am văzut la Bălţi şi Cahul şi că profită de dreptul lor prevăzut în Constituţie de a-şi exprima public punctul de vedere.
Chiar şi aşa, ieri, înainte de a pleca la Moscova, premierul Vlad Filat s-a încruntat şi le-a amintit ambelor părţi că „Moldova este un stat independent şi suveran".
„Şi organizatorii marşurilor, şi antimanifestanţii, toţi fac jocul inamicilor integrării Moldovei în UE. Astfel de acţiuni prezintă pericol pentru ordinea de drept. Recomand iniţiatorilor să renunţe la evenimente. În orice situaţie, rog cetăţenii să nu se lase folosiţi", a spus Vlad Filat la şedinţa Guvernului.
A urmat şi îndemnul primarului liberal al Capitalei, Dorin Chirtoacă. „Schimbaţi ziua Marşului Unirii, fiindcă duminică are loc Festivalul Etniilor. Nu ar fi corect ca cineva să le strice sărbătoarea minoritarilor, care e o dată pe an", a declarat edilul.
Nimeni nu renunţă
În ciuda rugăminţilor politicienilor, niciuna dintre tabere nu s-a arătat dispusă să cedeze. „