Trimisul cotidianului „Libertatea” în Polonia, unde s-a desfășurat Cupa Danone, continuă interviu cu Gică Hagi (47 de ani), cel mai mare fotbalist român luând parte la competiție în calitate de ambasador al României. „Regele” a repetat o idee mai veche, anume aceea că ar fi ajuns mai sus în carieră, dacă s-ar fi născut în altă țară. Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
„Viteza m-a făcut genial. Mă, genial... Viteza de aici (n.r. - arată spre cap) şi de aici (îndreaptă un deget către picioare). Nu tehnica, nu, pe aceea o înveţi, pentru ca, prin repetiţie, s-o dezvolţi cât mai mult. Însuşirile native, ce ți-a dat mămica ta, te fac genial! Inteligenţa şi viteza de execuţie fac diferenţa. Accelerările, ruperile de ritm, schimbările bruşte de direcţie... Ehe, nu prea mai avem fotbalişti de acest gen", a declarat Hagi, pentru „Libertatea”.
„Am avut ghinionul să mă nasc român, altfel ajungeam mult mai sus. O educație şi o îndrumare adecvate m-ar fi făcut şi mai bun. Totuşi, faptul că am avut şi un pic de noroc, reuşind să plec la 25 de ani din ţară, la Real Madrid, m-a ajutat. Doar că în Occident trebuie să ai grijă singur de tine, să te autodisciplinezi. Dacă nu-ţi impui singur că trebuie să fii cel mai bun, n-ai să reuşeşti niciodată să ajungi la un nivel înalt. Păi, la Barcelona, lăsat de capul meu, ajunsesem să sparg seminţe pe bancă", a mai zis liderul Generației de Aur, născut acum 47 de ani, la Săcele.
Mai mulți specialiști din fotbal, printre care și Mircea Lucescu, au susținut deseori ideea că Hagi ar fi putut câștiga „Balonul de Aur” pentru prestația magică de la World Cup 1994, condiția obligatorie fiind să se fi născut în Vest, și nu în România. Hagi a prins un loc în echipa ideală a turneului final.
Teoria poate fi ușor combătută prin faptul că, în acel an, trofeul i-a revenit bulgarului Hristo Stoicikov (FC Barcelona, 210 puncte), locul 4 la