Senatul a dezbătut propunerea privind introducerea bacalaureatului profesional la finele clasei a XII-a, ea venind din partea Ministerului Educaţiei. Legea urmează să primească votată săptămâna viitoare în Senat.
„În acelaşi an, în succesiune cronologică, se susţine BAC profesional şi apoi bacalaureatul naţional. Un elev le poate susţine pe amândouă şi îşi poată decide ruta profesională. Un elev cu un bacalaureat profesional care vrea să intre la facultate, susţine probele de diferenţă şi are permis de acces pentru învăţământul superior”, a spus ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu.
Ministrul a subliniat că propunerea cu care vine este „o soluţie pentru cei care nu doresc să meargă la facultate”.
„Vreau să vă informez că în ultimii doi ani 150.000 de absolvenţi nu au luat bacalaureatul. Anul acesta Ministerul a extins reţeaua de şcoli postliceale pentru a le oferi o şansă pe piaţa muncii”, a precizat Andronescu.
Senatorul PDL, Radu Berceanu, a făcut o pledoarie pentru păstrarea actualului sistem de Bacalaureat şi îndrumarea elevilor către meserii.
„Eu am predat la Liceul Industrial Aeronautic din Craiova, cred că pot spune câteva cuvinte. Prin modificările propuse am impresia că iar începem să ne depărtăm ca unii dintre copii să meargă către o meserie. Prin tot ce se face sau vorbeşte se dă impresia că a merge către o meserie este ceva degradant, toată lumea trebuie să aibă bacalaureat şi apoi un carton care să ateste că este absolvent de facultate. Trebuie să facem un efort ca părinţii şi copiii să fie convinşi că dacă merg către o meserie fac un lucru bun, nu este o chestiune de margine a clasei sau societăţii. Asta s-a indus foarte multă vreme”, a spus Berceanu.
El a declarat că se „face o mare greşeală” în ceea ce priveşte strategia de viitor în domeniul educaţiei.
„Cei care au o diplomă de bacalaureat de-adevăr