România împrumută un miliard de euro de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru politici de dezvoltare, cu opţiune de amânare a tragerii, creditul extern urmând să fie adăugat rezervei trezoreriei statului (buffer), potrivit unui comunicat transmis marţi de Ministerul Finanţelor Publice.Acordul de împrumut a fost semnat, marţi, de viceprim-ministrul şi ministru al Finanţelor Publice Florin Georgescu şi de directorul de ţară al biroului Băncii Mondiale din România, Francois Rantrua, scrie Agerpres.
Ministerul Finanţelor precizează că nu intenţionează să utilizeze suma împrumutată, deoarece soldul în valută al trezoreriei este la nivelul convenit cu instituţiile internaţionale, împrumutul fiind un instrument de tip preventiv.
Împrumutul este acordat pe o perioadă de 12 de ani, din care 11,5 ani perioadă de graţie, la o dobândă egală cu dobânda: EURIBOR la 6 luni + o marjă fixă aplicabilă la data tragerii de 0,60%, conform ultimei comunicări a BIRD (ceea ce, în prezent reprezintă circa 1,11%), plătibilă semianual. Împrumutul se va rambursa într-o singură tranşă (rambursare tip bullet) pe data de 1 februarie 2024. Banca mai percepe
un comision iniţial de 0,25% aplicat la suma împrumutului plătibil după intrarea în efectivitate a acordului de împrumut, şi un comision de angajament (stand-by fee) de 0,50% pe an aplicat la suma netrasă din împrumut şi plătibil semianual, până la tragerea sumelor împrumutului.
Împrumutul se contractează în contextul eforturilor de consolidare a rezervelor fiscale şi de facilitare a accesului României pe pieţele de capital la costuri competitive, prin transmiterea unui semnal pozitiv, credibil pieţelor financiare internaţionale, potrivit MFP.
Mai mult pe Economica.net
România împrumută un miliard de euro de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru politici