Parlamentul European (PE) a adoptat marti 11 septembrie o rezoluţie prin care cere în particular Lituaniei, Poloniei şi României să deschidă sau să reia investigaţii independente privind existenţa în prima parte a deceniului trecut pe teritoriul lor a unor închisori secrete ale CIA.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
“Doar adevaratele probleme de securitate nationala pot justifica secretul “, se afirma in rezolutia votata marţi la Strasbourg, text care descrie de fapt diferitele obstacolele pe care anchetele nationale le-au intâmpinat.
Ar fi vorba despre lipsa transparentei, dosare clasate, interesele nationale si politice puse pe primul loc si in fine, lipsa de rigoare in cadrul anchetelor tehnice.
De aici decurge si apelul facut prin votarea acestei rezolutii, acela de a continua anchete aprofundate si transparente privind inchisorile secrete CIA.
Raportul Parlamentului European, care a dat nasterii rezolutiei, vorbeste despre existenta unui intreg sistem paralel, complex, secret si mai ales ilegal care a condus la acte de tortura, intre altele. Impactul asupra României
Raportul Parlamentului, rezolutia si orice ar mai spune acest forum care nu are puteri de investigatie reale, ramâne pur simbolic, nu exista o presiune suplimentara pe umerii României, ai Poloniei sau ai Lituaniei.
Raportul citeaza elemente noi fata de cele deja cunoscute, datorita unor informatii suplimentare privind zborurile ilegale deasupra Europei, obtinute de Eurocontrol.
Se vorbeste astfel despre noi dovezi de zboruri dubioase, de legaturi aeriene clandestine intre Lituania si România. Parlamentul spune prin urmare ca România trebuie sa deschida o ancheta aprofundata si independenta.
Dar aceasta este un indemn, nu o obligatie, cum spuneam.
Rezolutia PE are si ea insa insemnatatea ei, cu toate ca nu este constrân