Primăria vrea să transforme Palatului Vulturul Negru într-un obiectiv de maxim interes turistic şi să-l introducă în circuitul european al secessionului.
Viceprimarul Oradiei, Mircea Mălan, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că municipalitatea a predat, în aceeaşi zi, amplasamentul, astfel că de luni, 17 septembrie, Pasajul Vulturul Negru, partea pe care primăria e proprietară, intră în şantier. Timp de un aproape un an, firma Marconst din Marghita va reface întreg sistemul de canalizare al pasajului, iluminatul arhitectural şi mozaicul interior. "Dat fiind importanţa acestui ansamblu arhitectural pentru oraş, voi urmări personal derularea lucrărilor. Vrem calitate", a declarat viceprimarul.
Fără experienţă, dar cu asistenţă
Marconst este singura firmă care a participat la licitaţia pentru reabilitarea pasajului Vulturul Negru, pe care a câştigat-o oferind suma de 2,5 milioane de lei, cu 300.000 de lei mai puţin decât estimase municipalitatea.
Deşi reprezentanţii Primăriei au recunoscut că firma nu are experienţă în astfel de intervenţii la clădiri monument, în urmă cu trei săptămâni, Marconst a fost declarată câştigătoare, pe motiv că lucrările executate de muncitori vor fi asistate de specialişti de la Constructorul Sălard, firma care reabilitează Cetatea.
"Mozaicuri de o asemenea anvergură şi complexitate nu s-au mai făcut în Oradea din perioada interbelică. Au asistenţă de la Constructorul Sălard, care are experienţă cu astfel de lucrări la Teatrul «Regina Maria» şi în Cetate. Nimeni nu a vrut să liciteze pentru o astfel de lucrare, doar Marconst. Haideţi să vedem ce pot face!", a spus Dumitru Sim, de la Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea, coordonatorul proiectului.
Mozaic de epocă
Refacerea sistemului de canalizare din pasaj este primul obiectiv al proiectului