Cei care nu au reusit sa ocupe pana la aceasta data un post in sistemul educational au fost sfatuiti, ca intr-o prima faza, sa apeleze la somaj. Cu toate ca la aceasta data mai sunt doar cateva zeci de posturi vacante, oficialii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) sustin ca cei cu note mari la concursul de titularizare nu vor ramane fara post.
Cu toate acestea, sunt probleme la disciplinele deficitare – biologie, chimie, istorie sau geografie. Inceputul unui nou an scolar aduce in discutie incadrarile in sistemul educational si corectitudinea in care acestea au loc. Exista nemultumiri in randul celor fara post, ca titularii scolilor au o norma si jumatate, in timp ce ei, unii cu note peste noua, nu au post.
In acelasi timp, sunt nemultumiri ca sunt angajati pensionarii. Maria Tiprigan, liderul Sindicatului Invatamantului Preuniversitar (SIP), sustine ca daca pentru cei care au participat la concursul unic de titularizare exista posibilitatea incadrarii, inclusiv cu ore in mai multe scoli, situatia este mai dificila pentru ceilalti, inclusiv pentru absolventii de Spiru Haret.
„Nu voi lasa colegii la voia intamplarii, daca au dreptate le voi gasi dreptatea si daca merita si daca au note nu vor ramane neincadrati. Nu-i normal, legea educatiei spune ca un titular sa poata tine pana la jumatate de norma, eu nu as fi fost de acord sub nicio forma. A fost o lege asumata prin raspundere parlamentara, dar nu-i normal totusi ca un om care are 18 ore, ce inseamna o bucata de paine, si altii nu au unde sa se duca. Ce sa faci cu cei care au note mari si stau pe la usa?”, a spus liderul SIP.
Pentru cei fara concurs, solutia ar fi participarea la testarile ce vor fi organizate la nivelul unitatilor scolare. „Pe langa cei cu Spiru Haret, avem si un caz al unui cadru didactic venit din Italia dupa zece ani, ce are si definitivatul si astfel de cazuri tre