La 11 ani de la atentatele de la 11 septembrie care au făcut aproape 3.000 de morţi la New York, unele tensiuni au apărut în ultimele luni la ‘Ground Zero’ între familiile victimelor, care consideră acesta un ‘loc sacru’, şi marele public, mai înclinat să întoarcă pagina tragicului eveniment, relatează AFP.
La locul memorialului deschis anul trecut pentru a marca locul exact unde se aflau turnurile gemene, poliţia, agenţi de securitate şi ghizi voluntari veghează la respectarea strictă a regulilor de bună purtare. Aceste măsuri sunt menite să combată ceea ce familiile victimelor văd ca o lipsă de respect, de exemplu, atunci când unii fac picnic sub stejarii recent plantaţi.
În iunie, un incident mai serios a tulburat liniştea locului, când liceeni în vizită au lăsat gunoiul într-una din cele două piscine mari negre care marchează exact urmele celor două turnuri.
Panouri care cheamă la respectarea regulilor de bună purtare sunt vizibile peste tot în jurul celor două piscine şi al panourilor de bronz pe care sunt înscrise numele victimelor. ‘Dacă vedeţi pe cineva că zgârie, se sprijină de panouri sau deteriorează numele, alertaţi-i pe angajaţii memorialului’, semnalează o astfel de inscripţie.
Nu a fost relevat niciun act grav de vandalism, dar chiar evenimente minore, precum fotografierea turiştilor în faţa monumentului, reprezintă prea mult pentru rudele victimelor, care consideră acest loc ca fiind ‘sacru’.
‘Oamenii râd, fac fotografii zâmbind, se sprijină pe panourile pe care sunt scrise numele atâtor prieteni ai mei, cu paharele lor Starbucks, ca şi cum ar fi în sala de mese’, a subliniat recent Marianne Pizzitola, care conduce un grup de foşti pompieri, într-o scrisoare larg difuzată, adresată preşedintelui memorialului, Joe Daniels.
Marţi, la 11 ani de la atentate, familiile victimelor vor trăi din nou durerea ceremoniei de com