Statele membre UE trebuie sa investigheze daca au existat inchisori secrete CIA pe teritoriul lor in primii ani ai acestui secol, se arata intr-o rezolutie adoptat marti de Parlamentu European, care indeamna in particular Lituania, Polonia si Romania sa deschida sau sa reia anchete in acest sens, se arata pe site-ul PE.
"Numai motive reale ce tin de securitate nationala justifica un caracater secret", se precieaza in rezolutia care denunta obstacolele intalnite de anchetele parlamentare si judiciare la nivel national legate de implicarea unor state membre in programul CIA.
"Lipsa de transparenta, clasificarea documentelor, prevalenta intereselor nationale si politice, lipsa de tehnici de investigatie riguroase si de coopeare" se numara printre aceste obstacole.
Parlamentarii europeni fac apel la autoritatile juridice din Romania sa deschida o ancheta independenta privind centrele de detentie secrete ale CIA in tara, "in special in lumina noilor dovezi de zboruri intre Romania si Lituania".
Acestia fac apel si la autoritatile din Lituania sa isi "onoreze angajamentul luat de a redeschide ancheta penala" avand in vedere informatiile care arata ca au avut loc zboruri CIA intre cele doua tari.
De asemenea, ei incurajeaza Polonia sa continue ancheta deja deschisa in acest sens.
In plus, parlamentarii fac un apel la adresa Finlandei, Danemarcei, Portugaliei, Italiei, Marii Britanii, Germaniei, Spaniei, Irlandei, Greciei, Ciprului, Romaniei si Poloniei sa faca publice toate informatiile referitoare la avioane suspecte asociate cu CIA si teritoriul lor.
Potrivit raportoarei Helene Flautre, raportul care a stat la baza rezolutiei PE a relevat existenta unui sistem complex, secret si ilegal care a dus la acte de tortura si rapiri, iar concluziile se bazeaza pe noi informatii provenite in princi