Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) supune dezbaterii publice proiectul legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, informează un comunicat al instituţiei emis marţi.
Potrivit unui comunicat emis de instituţie marţi, proiectul de act normativ modifică aspecte legate de declaraţia scrisă a găzduitorului în ceea ce priveşte dovada adresei de domiciliu. Astfel, din declaraţia scrisă a găzduitorului trebuie să rezulte consimţământul acestuia, precum şi numărul de persoane care locuiesc efectiv la adresă.
Conform comunicatului, articolul 26 din ordonanţa de urgenţă se modifică şi va avea următorul cuprins: 'cetăţenii români au dreptul să-şi stabilească sau să îşi schimbe, în mod liber, domiciliul ori reşedinţa, în ţară sau străinătate, cu excepţia cazurilor expres prevăzute de lege'; 'exercitarea acestui drept trebuie să se realizeze cu bună-credinţă, cu respectarea legilor care interesează ordinea publică şi a bunelor moravuri şi fără scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv şi nerezonabil'; 'restrângerea exerciţiului acestui drept se poate realiza de către instanţa de judecată, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, în scopul apărării securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor'.
De asemenea, proiectul introduce un nou articol conform căruia se aplică principiile unicităţii domiciliului şi reşedinţei persoanei fizice, al protecţiei datelor cu caracter personal şi al interesului public privind Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor (RNEP).
Proiectul de act normativ stipulează că, în cazul în care lucrătorul de evidenţă a persoanelor constată că există indicii vădite privind nerealitatea datelor,