Zona expoziţională şi de agrement “Mocăniţa – Gara Mică”, ce va fi amenajată pe strada Nicolae Bălcescu din Alba Iulia este tot mai aproape de a deveni realitate. Primăria Alba Iulia a elaborat o simulare 3D a construcției, care arată că Halta va fi compusă dintr-un pavilion, iar, pe lângă locomotivă, Mocănița va avea și un vagon.
După ce a instalat locomotiva „Mocăniţei”, la începutul lunii iunie, administrația locală din Alba Iulia urmează să reconstruiască în zonă Gara Mică și să adauge locomotivei și un vagon de persoane cu ecartament îngust, din aceeaşi perioadă. Proiectul prevede şi un pavilion de expoziţie cu rol de punct informativ și ceainărie, pe locul unde a funcţionat halta centru de pe linia Alba Iulia – Zlatna, cunoscută sub denumirea de Gara Mică. Locaţia exactă este zona de protecţie a Cetăţii Alba Carolina, în vecinătatea sediului ADR Centru şi a locului de joacă pentru copii, cu acces din aleea carosabilă adiacentă străzii Nicolae Bălcescu.
În prezent, proiectul este în repaus, deoarece se așteaptă să fie livrat vagonul Mocăniței, restaurat în Cluj Napoca. Potrivit reprezentanților administrației locale, restaurarea nu este finalizată și ar putea dura destul de mult, pentru că este vorba despre un vagon vechi, de lemn.
După livrarea vagonului, se vor face demersurile pentru obținerea avizelor de construcție a Gării Mici, ceea ce, din nou, va necesita timp, fiind vorba despre o zonă monument istoric. Gara Mică va fi dotată cu o instalație de iluminat și alte echipamente necesare.
Mocănița a intrat în funcţiune, oficial, în zona Munţilor Apuseni, începând cu anul 1895 și a fost scoasă din uz în anul 1981. Circula între Turda şi Abrud, cu 21 de staţii şi o viteză de 30 km la oră. După ce era pe punctul de a fi aruncată la fier vechi, Mocănița a fost salvată și restaurată, la inițiativa lui Radu Bellu, expert feroviar, cu