Odată ce începi să folosești un computer conectându-l la internet te expui pericolelor din spațiul virtual. Acestea ar putea fi evitate dacă folosești programele potrivite de protecție și urmezi câțiva pași simpli în protejarea datelor personale sau stocate pe computer. Specialiștii firmei Zitec, unul dintre principalii producători români de aplicații online, au elaborat un top cu cele mai răspândite 10 vulnerabilități și greșeli frecvente găsite în auditurile realizate în ultimele 12 luni:
1. Parole și alte date confidențiale, stocate neprotejat. Anumite date confidențiale din cadrul unei companii pot ajunge în situația de a fi stocate fără nici un fel de protecție sau folosindu-se metode de protejare insuficiente.
2. Fișiere publice. În unele situații există fișiere cu date importante ce pot fi accesate foarte ușor din internet, acestea fiind practic publice. Fie că acest lucru se datorează neglijenței sau unei scăpări de securitate, aceste fișiere pot conține date sensibile sau informații utile ce pot fi obiectul unor atacuri informatice.
3. Versiuni de software depășite. În producție sunt folosite versiuni de software depășite, cu probleme de securitate critice cunoscute și remediate în versiuni ulterioare. Problemele de securitate cunoscute pot fi exploatate foarte ușor chiar de persoane fără cunoștinte tehnice avansate, existând chiar și aplicații specializate în exploatarea acestor breșe de securitate.
4. Dezvăluirea unor detalii tehnice. Există anumite cazuri în care o aplicație dezvăluie detalii tehnice sensibile atunci când una din componentele ei nu funcționează, informații confidențiale fiind făcute publice prin intermediul mesajelor de eroare afișate.
5. Lipsa validării datelor pe partea de server. O altă vulnerabilitate a unui sistem informatic, găsită cu regularitate de specialiștii Zitec în audit-urile realizate, este acee