Şeful Departamentul Schengen din MAI, Marian Tutilescu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că România a fost de acord cu anularea Consiliul JAI din septembrie, deoarece Germania şi Olanda s-au pronunţat clar pentru un vot negativ privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Marian Tutilescu a precizat că anularea Consiliului JAI din septembrie a fost o decizie luată de preşedinţia cipriotă, în acord cu statele membre, iar România a fost de acord pentru că, în ceea ce priveşte punctul referitor la aderarea României şi Bulgariei la Schengen, exista "poziţia clar exprimată de Germania şi Olanda privind un vot negativ în situaţia în care acestă chestiune era supusă la vot".
"Ca urmare, neavând unanimitatea, nu avea sens să ţinem un consiliu doar pentru o discuţie", a spus Tutilescu.
Cele două ţări au exprimat această poziţie solicitând aşteptarea rezultatelor Raportului intermediar pe Justiţie din decembrie, astfel că o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar putea fi luată, realist vorbind, cel mai devreme, la Consiliul JAI din martie anul viitor, a mai declarat Marian Tutilescu.
Preşedinţia cipriotă a Consiliului Uniunii Europene a anulat reuniunea din 19-20 septembrie a Consiliului JAI din lipsă de "subiecte substanţiale", însă aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi pe agenda reuniunii JAI din 25-26 octombrie.
"Deoarece nu am avut subiecte care să ducă discuţii substanţiale, am decis, ca Preşedinţie în exerciţiu, să anulăm reuniunea din septembrie a Consiliului JAI. Nu e normal să ţinem o reuniune de Consiliu doar pentru că era în calendarul nostru", a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, Nikos Christodoulides, purtător de cuvânt al Preşedinţiei cipriote a UE.
El a adăugat că subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen se va afla "cu siguranţă" pe agenda Consiliului JAI progr