Angajaţi de la Direcţia de Accize şi Operaţiuni Vamale Călăraşi făceau controale formare la firmele acuzate de evaziune fiscală de cinci milioane de euro şi le asigurau spaţiile necesare funcţionării, potrivit DIICOT.
Grupul infracţional organizat specializat în activităţi de evaziune fiscală cu combustibili era constituit din opt persoane.
Acestea sunt acuzate că au achiziţionat peste 11.000 de tone de motorină Euro 5 în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul transformării în produse petroliere inferioare, respectiv combustibil lichid greu şi motorină Navo, prin antrepozitul fiscal situat în municipiul Călăraşi. În realitate au revândut motorina prin staţii de distribuţie a carburanţilor, fără să plătească taxele aferente.
"În realitate, motorina era comercializată prin intermediul unor societăţi comerciale care deţineau staţii de distribuţie a carburanţilor, pe circuitul comercial fiind interpuse şi societăţi comerciale tip «fantomă», fiind utilizate documente contabile din care să rezulte în mod nereal că au fost achitate accizele", se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Activitatea infracţională a fost sprijinită de către funcţionari vamali din cadrul Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Călăraşi, care făceau controale formale la societăţile comerciale implicate şi le asigurau spaţii necesare funcţionării.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat de către membrii grupării a fost estimat la cinci milioane de euro.
În acest dosar, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Călăraşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Călăraşi şi IPJ Călăraşi, fac 33 de percheziţii domiciliare, precum şi la sediile mai multor societăţi comerciale din municipiul şi judeţul Con