Preţurile pentru majoritatea alimentor au crescut, benzina şi curentul electric, principalii factori de influenţare ai preţurilor, au explodat, iar tarifele la gaze cresc şi ele de la 15 septembrie, cu 5 procente. Analizând aceste date, patronatele din industria alimentară spun că acesta este doar vârful icebergului care va lovi România în luna octombrie.
Principalele motive pentru care preţurile alimentelor precum pâinea, legumele, laptele, uleiul sau carnea au explodat în ultima vreme sunt deprecierea leului, efectele secetei dar şi majorarea preţurilor la carburanţi, energie electrică şi a serviciilor.
Legumele, cele mai scumpe
Cele mai vizibile scumpiri au fost înregistrate în sectorul alimentar, în special la fructe şi legume. De la marii producători la cei independenţi, aceştia au urcat preţurile cu 10 – 50 % doar în luna august. Motivele sunt evidente: Lipsa ploilor şi căldura excesivă au compromis în proportie de 35-40% culturile de legume, fructe şi cereale la nivel naţional.
Carnea, din ce în ce mai scumpă
Producţia scăzută de cereale va influenţa şi preţul cărnii, deoarece fermierii nu vor mai avea hrană suficientă pentru animale şi vor plăti mai mult pentru procurarea acesteia.
"Preţul la carnea de porc sigur va creşte, pentru că, atât timp cât inputurile (îngrăşăminte, substanţe împotriva dăunătorilor, echipamente agricole, instalaţii de irigaţie, servicii de lucrări agricole - n.red.) sunt pe un trend agresiv crescător. În această situaţie, inevitabil ori creşti preţul ori intri în faliment - şi asta nu este o chestie exclusiv românească, ci se petrece la nivel mondial", a declarat, Gabriel Ionescu, coordonator de consultanţă, la Agro Manager, pentru Agerpres.
Benzina şi curentul electric, principalii factori ai scumpirilor
În opinia analiştilor economici, este vorba de o chestiune de zile până când e