* Guvernul va solicita CE prelungirea termenului până la care poate fi aplicată taxarea inversă la cereale
* "Măsura este o povară pentru agricultori, care creditează finanţele", potrivit lui Laurenţiu Baciu
Guvernul va solicita Comisiei Europene (CE) prelungirea, cu încă doi ani, a termenului până la care ţara noastră poate aplica taxarea inversă la cereale.
Această măsură a fost adoptată în vara anului trecut şi urmează să expire în luna mai 2013, scopul implementării ei fiind reducerea evaziunii fiscale din domeniu şi eliminarea de pe piaţă a firmelor "fantomă" care făceau comerţ cu cereale.
La un an după ce taxarea inversă la cereale a intrat în vigoare, evaziunea fiscală din domeniu a fost redusă substanţial, după cum ne-a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), care ne-a spus că "nu mai avem evaziune fiscală la export".
Domnia sa ne-a declarat: "Taxarea inversă este un lucru bun pentru buget, însă funcţionează pe jumătate. Noi am cerut ca această măsură să fie aplicată până la tejghea, dar s-a oprit undeva la procesatori. Pe acest segment pe care este aplicată, evaziunea fiscală, care depăşea 70% din piaţă, s-a redus aproape de tot, dar pe cealaltă verigă tot se mai face evaziune fiscală, însă mult mai greoi. Cert este că nu mai avem evaziune fiscală la exportul de cereale".
Domnia sa ne-a precizat că nu producătorii, ci intermediarii făceau evaziune fiscală, adăugând că, de când a fost adoptată această măsură, "s-a uniformizat şi preţul la cereale".
Deşi ne-a declarat că este de acord cu prelungirea termenului de aplicare a taxării inverse, Laurenţiu Baciu ne-a spus că această măsură îi dazavantajează pe agricultori.
Reprezentantul LAPAR ne-a mai spus: "Iniţiatorii acestei măsuri suntem chiar noi, agricultorii. Cerem aplicarea ei de prin 2007, ca să