Fostul ministru de Externe a fost votat ieri la şefia Institutului Cultural Român, după ce grupul parlamentar PNL a cerut acest lucru, chiar dacă regula spune că Marga ar fi trebuit întâi să fie audiat de comisiile de specialitate. Unul dintre cei doi vicepreşedinţi va fi scriitorul Horia Gârbea, sprijinit de PSD, iar PDL va anunţa propria propunere săptămâna viitoare.
Senatul a aprobat numirea fostului ministru de Externe, Andrei Marga, la şefia ICR, deşi acesta nu a fost prezent la audierile pregătite de comisiile de specialitate. Potrivit cutumei, înainte de votul parlamentarilor, preşedintele şi vicepreşedinţii institutului ar fi trebuit audiaţi în cadrul comisiei de cultură şi celei de politică externă din Senat. Aceste discuţii deschise ar fi fost un prilej bun pentru a afla de la noul şef planurile de viitorul ale Institutului. Amănunte care ar fi fost mai mult decât necesare pe fondul acuzelor aduse USL, potrivit cărora prin trecerea ICR sub controlul Senatului, unde Uniunea are majoritate, s-ar urmări doar politizarea ICR. Numirea lui Marga a fost aprobată de Senat cu 50 de voturi „pentru", 26 „împotrivă" şi 5 abţineri. Iniţial, senatorul PSD Sergiu Nicolăescu a cerut amânarea audierielor, întrucât Marga nu a fost prezent în Parlament, fiind plecat din ţară. Propunerea lui Nicolăescu a fost însă respinsă de parlamentari.
La rândul său, senatorul PDL Radu F Alexandru a declarat că există o cutumă parlamentară potrivit căreia propunerile pentru instituţii trebuie să treacă prin audierile din comisiile de specialitate. „Nu ştim ce votăm, ce legătură au aceşti oameni cu ICR", a mai spus senatorul PDL.
Argumentele lui Alexandru au fost combătute de senatorul Dan Radu Ruşanu. „Cutuma aşa spune, dar regulamentul spune că îl votează plenul fără a fi audiat. Colegii domnului Feldman au respectat Regulamentul şi nu cutuma şi vă rog să respectaţi Re