Deși beneficiază de girul fondurilor naționale de garantare- FGCR IFN și FNGC IMM- agricultorii sunt reticenți în a lua credite bancare pentru a-și finanța lucrările de toamnă.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) continua să elibereze adeverinţe pentru beneficiarii Schemei de plată unică pe suprafaţă – Campania 2012(SAPS 2012), care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente de la băncile care au încheiat Convenţii cu Agenţia. ( Este vorba de BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, Banca Comercială Romană S.A, Banca Transilvania, Banca UniCredit Ţiriac Bank S.A., Banca Carpatica, Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP, OTP Bank Romania S.A., Banca Comercială INTESA SANPAOLO ROMANIA S.A., Bancpost S.A., Procredit Bank S.A., Piraeus Bank Romania SA., GARANTI BANK S.A., S.C. EXPRESS LEASING FINANCIAL SERVICE IFN S.A., IFN Next Capital Finance S.A., Raiffeisen Bank S.A., Agricover Credit IFN, S.C. Creditul Fermierului IFN S.A., Romanian International Bank S.A. și Small Finance IFN).
Valoarea creditului acordat pe baza acestor adeverințe poate fi de până la 90% din suma cuvenită din SAPS (aceasta este de circa 170 de euro/ha, potrivit estimărilor MADR) după cum urmează: pentru creditele acordate de către banca creditoare până la data de 29 septembrie, inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană (BCE) în ziua anterioară datei solicitării creditului, respectiv, pentru creditele acordate începând cu data de 30 septembrie (inclusiv), la cursul leu/euro comunicat de BCE în ziua precedentă.
De notat că Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA(FGCR IFN) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii garantează în proprorție de 100% creditele acordate de bănci fermierilor, în cadrul acestui tip de convenţie. Cu toate aceste