Comisia juridică a Senatului a evitat să se pronunțe în cazul lui Mircea Diaconu, declarat incompatibil de instanță. Pe același principiu ca și deputatul Sergiu Andon, Diaconu ar urma să-și piardă mandatul. Sursa: CODRIN PRISECARU
Președintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), a explicat că senatorii-juriști nu vor face un raport și că vor lăsa decizia la latitudinea plenului Senatului, pentru că sunt parte din problemă.
Mai concret, cu trei ani în urmă, Diaconu, venit în Parlament ca senator PNL, s-a interesat la Comisia juridică dacă funcția de director al Teatrului Nottara era incompatibilă cu cea de parlamentar. Deși aceasta era o funcție de conducere într-o instituție bugetară, comisia i-a spus că nu este nicio problemă.
ANI a fost de altă părere însă și cazul a ajuns, în final, în instanță. Verdictul final a fost dat de Înalta Curte de Casație și Justiție pe 19 iunie, declarându-l incompatibil. Justiția a constatat, totdată, că Diaconu s-a aflat și în conflict de interese, pentru că, în calitate de director de teatru, și-a favorizat soția, actrița Diana lupescu, angajată a aceluiași teatru. Ca urmare a acestui verdict, Diaconu și-a dat demisia din funcția de ministru al Culturii în guvernul Ponta, unde de-abia fusese numit, și a fost înlocuit de Puiu Hașotti.
Greblă cere mai multă omenie
Toni Greblă, președintele Comisiei juridice, a declarat, conform rtv.net, că și astăzi comisia a ajuns la aceeași concluzie ca acum trei ani, că nu e incompatibilitate. "Păi, acum dacă directorii teatrelor, marii artişti ai acestei ţări, rectorii marilor universităţi din ţară, nu pot fi senatori şi deputaţi, atunci cine să mai fie? Ce poate să fure un director de teatru de la un teatru care are buget de subzistenţă acolo? Decorul de la teatru? De pe urma funcţiei de director la un teatru nu foarte mare în Bucureşti ce profit poţi să ai?",