Zona euro are de trecut peste o serie de provocări săptămâna aceasta, dar va înainta cu mai mult optimism după ce investitorii au salutat planul Băncii Centrale Europene (BCE) de susţinere a uniunii monetare. Surprizele ar putea veni din partea Curţii Constituţionale din Germania, care trebuie să decidă legalitatea mecanismului permanent de salvare a zonei euro, a alegătorilor olandezi, inspectorilor FMI din Grecia sau autorităţilor UE, scrie Thomson Reuters.
Miercuri, Curtea Constituţională a Germaniei ar trebui să anunţe decizia cu privire la legalitatea fondului permanent de salvare a zonei euro, ESM, la care Germania va avea cea mai mare contribuţie financiară. Toţi cei 20 de experţi chestionaţi de Reuters se aşteaptă ca judecătorii constituţionali să aprobe ratificarea Mecanismului European de Stabilitate şi a Pactului pentru disciplină fiscală, dar cei mai mulţi se aşteaptă ca ei să ataşeze condiţii dure planurilor de salvare ulterioare. Acestea ar putea include acordarea puterii de veto asupra oricărui plan viitor Parlamentului şi limitarea participării Germaniei la salvarea altor ţări.
Un sfert din experţii întrebaţi de Reuters sunt de părere că judecătorii vor declara că Germania a atins limitele integrării europene şi că o uniune mai profundă ar necesita modificarea Constituţiei.
O decizie împotriva Mecanismului de Stabilitate ar reduce drastic posibilitatea unor noi planuri de salvare pentru statele puternic îndatorate şi ar avea un efect devastator asupra pieţelor financiare.
Miercuri, finalul crizei politice din Olanda?
În Olanda, care îşi va alege tot miercuri un nou Parlament, sondajele arată revenirea partidelor proeuropene, după mai multe luni în care opinia publică a susţinut partide eurosceptice sau anti-imigraţioniste. Chiar şi aşa, negocierile pentru formarea guvernului ar pu