200 de elevi din Faraoanele, comuna Vârteşcoiu, învaţă într-o şcoală veche de peste 80 de ani. Construită în anii ’30, în 2012 aceasta nu mai corespunde nevoilor elevilor şi cadrelor didactice. În 2007 a fost semnat un contract pentru reabilitarea unui corp de clădire, dar fosta guvernare pedelistă nu a alocat fondurile necesare.
Elevii Şcolii din satul Faraoanele, comuna Vârteşcoiu, învaţă de patru ani într-o clădire improprie, înghesuiţi şi în condiţii greu de imaginat pentru acest secol. Clădirea în care funcţionează şcoala a fost construită în urmă cu mai bine de 80 de ani, iar clasele au o suprafaţă mult mai mică decât este indicat.
În 2007, a fost semnat contractul în vederea reabilitării unui corp din clădirea şcolii, investitia iniţială fiind estimată 20,7 milioane de lei. Din păcate, fosta guvernare pedelistă nu a alocat decât 195 de mii de lei, sume total insuficiente pentru ca elevii să înveţe în condiţii cât de cât decente.
Zilele trecute, am mers la Faraoanele pentru a vedea cu proprii ochi care este situaţia. Toaleta elevilor mai mari, aceeaşi din secolul trecut, ocupa o bună parte din curtea unităţii de învăţământ. Cu pereţii scorojiţi şi uşa de la intrare din lemn, în interior preferai să nu-ţi arunci privirea. Nici toaleta pentru prichindei nu arată mai bine.
Mulţi dintre părinţi s-au declarat nemulţumiţi de condiţiile precare ce le sunt oferite copiilor lor şi au formulat numeroase plângeri în acest sens. Evident, fără să dispună de fondurile necesare, cei din conducerea Şcolii din Faraoanele s-au văzut nevoiţi să îşi continue activitatea în condiţiile date. Prin stoleria veche de lemn, în interior este ca şi afară iarna, iar pereţii plini de crăpături contribuie la aspectul dezolant.
Numărul copiilor care merg la şcoală este din ce în ce mai mare, dar până la renovarea şcolii, ei vor fi o