Abia după 22 de ani consilierul municipal Gheorghe Iavorenciuc a aflat că 17 colegi de muncă şi prieteni apropiaţi l-au turnat timp de patru ani la Securitate pentru bancurile pe care le spunea. După ce şi-a citit dosarul de "urmărire informativă" botoşăneanul a realizat că putea să facă puşcărie pentru nişte glume banale.
Consilierul municipal Gheorghe Iavorenciuc a intrat astăzi în posesia dosarului de urmărire informativă făcut de fosta Securitate pe numele său. Consilierul avea făcută din luna mai o cerere la CNSAS pentru a obţine acest dosar.
După peste 22 de ani Iavorenciuc a aflat că în dosarele Securităţii purta numele de cod "ACTORUL "şi că a fost urmărit zi de zi timp de patru ani pentru că spunea bancuri politice sau pentru că îi vorbea de rău pe comunişti.
În perioada 1986-1989, pe când lucra ca învăţător în comuna Pomârla, Gheorghe Iavorenciuc a fost turnat la Securitate de către 17 persoane. Colegi de serviciu, prieteni apropiaţi lui sau ai familiei, au dat note informative la Securitate în care au povestit cu lux de amănunte tot ce ştiau despre el. În total dosarul conţine 208 pagini, cu 31 de note informative. Din tot dosarul CNSAS i-a pus la dispoziţie doar 104 pagini şi lista cu numele de cod ale informatorilor care l-au turnat la fosta Securitate, urmând ca numele în clar ale turnătorilor să-i fie comunicate ulterior.
Până atunci ar trebui să stea cu emoţii cei care l-au turnat pe Iavorenciuc la Securitate sub numele de cod Şoimul, Căprioara, Oana, sau Parasca,. Cel mai activ dintre toţi a fost Şoimul, care a turnat la Securitate până şi ce vorbea "Actorul" atunci cînd stâtea la rând la pâine sau la o bere, la birtul satului.
"Dosarul ăsta este o mare prostie. Mă turnau la Securitate pentru că spuneam bancuri politice sau că reproşam brutarului că pâinea e neagră şi crâşmarului că berea e caldă. Pentru asta eram conside