Herniile sunt de mai multe tipuri, in functie de modul de producere: inghinale, femurale, ombilicale, epigastrice - la nivelul unui orificiu preexistent al peretelui abdominal sau eventratii (hernii postincizionale) - apar in urma unor interventii chirurgicale la nivelul unei cicatrici postoperatorii.
Desi mecanismul de producere difera, in majoritatea cazurilor este vorba de tesuturi de colagen slab, peste care se pot suprapune factori precum obezitate, diverse conditii fiziologice (sarcina) sau patologice (afectiuni pulmonare cu tuse cronica, constipatia cronica, eforturile prelungite si disproportionate fata de capacitatea muscular) alaturi de stilul modern de viata sedentar, profesia, regimul alimentar sau fumatul.
Materiale de proteza folosite in tratamentul herniilor
Materialele de proteza utilizate in prima faza in tratamentul herniilor au fost biologice - fascii, tendoane, muschi - insa inconstanta rezultatelor a determinat comunitatea medicala sa continue cercetarile.
Materialele de sinteza au fost pasul urmator, acestea avand rezultate evident mai bune si o evolutie constanta, fiind actualmente principal resursa terapeutica.
Dupa ce initial s-a folosit polipropilena, in prezent materialele de tip Gore-Tex t.m. pot fi folosite la defecte parietale de dimensiuni foarte mari, fiind complet biocompatibil si neaderent in contact direct cu ansele intestinale.
Indiferent de structura sa, fiecare plasa actioneaza ca o matrice, ca un suport, pe care se construieste cicatricea definitiva. Contributia majora a plasei este eliminarea tensiunii la nivelul defectului parietal, permitand refacerea durabila si lipsita de dureri postoperatorii a pacientului.
Tipuri de hernie
Hernia ombilicala - apare la nivelul orificiului ombilical, locul prin care a trecut cordonul ombilical in viata intrauterina. Aceasta afect