Ghidul turistic Baedeker din 1896, unul dintre primele din lume şi care a fost pentru ghidurile turistice ce a fost Adidas pentru încălţămintea sport, oferă călătorului din acele vremuri nu doar detalii despre mersul trenurilor, informaţii despre principalele hoteluri şi restaurant, cât şi ponturi pentru excursii în Transilvania, potrivit cluj.travel.
Dacă ziarul New York Times făcea, în 1884, portretul ardelenilor şi nu avea o părere prea bună (vezi AICI), regiunea Transilvaniei ocupă o secţiune aparte specială în unul dintre primele ghiduri din lume, în ediţia din 1896 a ghidului Baedeker.
Ghid folosit şi de nazişti în Al II-lea Război Mondial
„Baedeker a fost pentru ghidurile turistice ce a fost Adidas pentru încălţămintea sport. Primul ghid a apărut în 1832, iar în „La Belle Époque" ele erau atât de populare încât în limba engleză termenul baedekering ajunsese să desemneze călătoritul în scopul de a scrie un ghid turistic sau un jurnal de călătorie. Practic, niciun cetăţean respectabil al Angliei victoriene, Germaniei imperiale, al Franţei celei de-a treia republici sau al Imperiului Austro-Ungar nu pleca în călătorie fără un Baedeker la el", potrivit cluj.travel.
New York Times făcea, în 1884, portretul ardelenilor: sălbatici needucaţi, cu propriile idei vagi despre măreţia naţională, pentru care nu o dată şi-au riscat vieţile
Aceste ghiduri au fost folosite şi în a doua conflagraţie mondială: Luftwaffe (n.r. armata aeriană a nemţilor, detalii AICI) s-a orientat după ghidul Baedeker al Marii Britanii pentru a bombarda oraşele evidenţiate de acesta, ca replică la bombardarea unor oraşe istorice ale Germaniei de către Royal Air Force. Aceste atacuri aeriene ale germanilor au intrat în istorie ca Raidurile Baedeker sau Baedeker Blitz. La ora actuală, ghidurile Baedeker dinainte de 1945 sunt obiecte de colecţie, se mai arată pe sit