Din cauza producţiei slabe de floarea-soarelui şi a presiunilor pe care le fac procesatorii pe piaţă, uleiul ar putea ajunge în toamna aceasta la zece lei pe litru, la fel ca un litru de ulei de măsline. Aflaţi din GdS ce spun distribuitorii şi retailerii.
De câteva zile, bate gongul scumpirilor de alimente. Din cauza secetei, primul pe lista de scumpiri este uleiul, exact în perioada în care gospodinele încep să facă zacuscă sau murături. În unele hipermarketuri din Craiova, uleiul este „marfă de lux“. În real-, de exemplu, clienţii se puteau aproviziona în weekend doar cu ulei din marca proprie a lanţului de magazine, plus un sortiment produs în Dolj. Alte sortimente nu se mai găseau. „Probabil l-au retras de la vânzare ca să-l cumpărăm pe ăsta al lor, care este mai prost din punct de vedere calitativ. Când vor aduce alte mărci de ulei, probabil că va fi deja scumpit“, a spus Daniel T. din Craiova, care a căutat ulei în două supermarketuri din oraş. Lipsa uleiului de la tarabe începe să se observe şi în Piaţa Centrală. În timp ce unii comercianţi spun că au ulei suficient, din sortimente diferite, alţii au refuzat să se mai aprovizioneze, din cauza preţului exagerat la care a ajuns acest produs la depozitele angro. „Avem doar oţet la vânzare. Nu am mai adus ulei, pentru că l-au scumpit foarte mult. Dacă ne-am fi aprovizionat la preţul de 6,5-7 lei de la Marlorex, însemna ca noi să-l avem la vânzare la 7,7-8 lei pe litru. E prea scump. Nu mai cumpără nimeni la preţul ăsta“, a declarat un comerciant din Piaţa Centrală, din Craiova. Retailerii spun că nu sunt probleme de aprovizionare, dar despre scumpiri nu pot da detalii. „Nu am întâmpinat probleme cu aprovizionarea cu ulei de floarea-soarelui, dar nu putem să vă spunem nimic despre preţuri, pentru că ele nu se stabilesc la nivel local. Nu am avut o lipsă de ulei. Chiar săptămâna trecută am aprovizionat cu