Problemele cu justiția ale fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely de al UDMR au început în aprilie 2012 când procurorul general a solicitat Camerei Deputaților avizul pentru începererea urmăririi penale. Fiind ministru și parlamentar în același timp, o prevedere absurdă denumită pompos ”legea răspunderii ministeriale” cere ca un demnitar de acest gen să poată fi cercetat penal numai dupa ce colegii de Cameră își dau avizul. Acuzațiile erau de trafic de influență și fals în declarațiile de avere. Sursa: Adrian Scutariu
La vremea respectivă Borbely a declarat că habar nu are despre ce e vorba în acest dosar și s-a arătat nemulțumit că a aflat de acuzații din presă. După câteva zile și-a nuanțat afirmațiile în cadrul unei emisiuni la Antena 3, unde a povestit pe larg cât este de nevinovat. Ulterior, s-a descoperit un contract generos de 1,13 milioane de euro semnat între Ministerul Mediului și Antena 3 pe 12 martie 2012. Obiectul contractului era o campanie media de sensibilizare privind poluarea apei, aerului şi solului cu nutriţienţi.
Aroganţă
Dosarul lui Borbely are cinci volume, însumând 1700 de pagini, lucru care nu i-a impresionat pe colegii demnitari ce au votat împotriva începerii urmăririi penale. Pe scurt, în cursul anului 2011, afaceristul Ioan Ciocan, prin intermediul unui consilier al ministrului a reamenajat cu 20.000 de euro un apartament de pe Calea Victoriei despre care existau indicii că aparţine lui Borbely.
Renovare ministerială
Ciocan urmărea astfel să pună mâna pe noi mai multe contracte pe bani publici derulate de Apele Române, instituţie din subordinea ministerului Mediului. În acelaşi an, o altă firmă a unui alt afacerist, Molnar Anton, a reamenajat un al doilea apartament a lui Borbely situat în Târgu Mureş, pentru ca fiul său să primească contracte de lucrări tot cu ”Apele Române”.
Afacerea apartamentul @N_