În urma publicării studiului de către IDIS „Viitorul" cu privire la situaţia farmaceutică din Republica Moldova, Agenţia Medicamentului vine cu replici. Potrivit informaţiei plasate pe pagina oficială a instituţiei, expertul ar fi utilizat unele date învechite, eronate şi fraze incerte.
„Cu regret, autorul studiului nu a verificat corectitudinea datelor, folosind cifre şi constatări învechite", se menţionează în replica Agenţiei. Conducerea instituţiei este nemulţumită de faptul că expertul nu a indicat numărul corect al producătorilor locali de medicamente şi de faptul că ar fi greşit atunci când a menţionat că aceştia importă preparate, pe când ei importă doar materia primă.
Agenţia Medicamentului a ţinut să specifice, de asemenea, şi datele concrete ce se referă la scăderea preţului la medicamente. Astfel, din 2010 până acum, s-ar fi reuşit micşorarea preţului la produsele farmaceutice cu 0,97 % şi nu cu 0.3 %, aşa cum se menţiona în studiu. Instituţia, subordonată Ministerului Sănătăţii, dă asigurări că nu există conflicte de interese în procesul de desfăşurare a licitaţiilor publice, deşi recunoaşte că legislaţia cu privire la achiziţiile publice necesită modificări.
Autorul studiului, Iurie Gotişan, spune că cei de la Agenţie nu au fost deloc cooperanţi şi că i-a fost extrem de greu să intre în posesia datelor de care avea nevoie. „Practic i-am tras de mâini şi de picioare. Nu puteam afla date elementare. Este o nesimţire", a mai adăugat expertul.
Studiul „O scurtă radiografie a pieţei farmaceutice din Moldova " a fost publicat la sfârşitul lunii august. Autorul menţiona că există scheme frauduloase, care conduc la majorarea neîntemeiată a preţurilor la medicamente, care sunt cu mult mai mari faţă de cele atestate în ţările vecine. Expertul Iurie Gotişan consideră că acest fapt se explică prin prisma cadrului de reglementare cu privire la