Criza politică de peste vară a scos la lumină un fenomen îngrijorător: ascensiunea considerabilă în audiențe a Antenei 3. A mai existat un pericol similar acum câțiva ani, odată cu ascensiunea de atunci a OTV. Doar că cele două situații sunt semnificativ diferite.
OTV-ul se adresa, prin personajele de pe ecran și prin publicul țintă pe care îl viza, straturilor de populație cele mai predispuse la a fi mințite și manipulate. Venituri foarte mici, educație puțină, nostalgii comuniste, perspective de calitate a vieții foarte limitate. Din păcate, acesta e un segment destul de important numeric în România, iar conversia vizionării OTV în susținerea PP-DD, partidul moderatorului-șef, a mers până spre 10%. Ceea ce, ne place sau nu, e corect. Orice segment de populație are dreptul la reprezentare politică, așa cum se pricepe el să și-o aleagă.
Cazul succesului Antenei 3 e mult mai complex. Pe lângă publicul atras de la OTV, Antena 3 a atins o coardă sensibilă a mult mai multor români: nevoia de a privi în jos. În vremuri bune, în care lucrurile merg bine, majoritatea oamenilor au aspirații, iar pentru îndeplinirea lor au nevoie să se uite în sus. La oameni care reușesc, la oameni care pot juca rolul de modele de parcurs sau de destinație.
Când lucrurile nu merg bine, când oamenii simt că nu mai pot avansa ușor, când posibilitatea de a-și trage stimă de sine din ceea ce fac și reușesc devine foarte limitată, mulți apelează la soluția de compromis: simt că sunt buni doar dacă îi văd pe alții mai răi. Iar cei mai admirabili oameni devin figurile televizate zilnic care se uită obsesiv în jos, la oricine.
Antena 3 satisface și exploatează această nevoie. Umple zilnic ore întregi cu moderatori și invitați care exhibă comportamente, păreri și limbaj suburbane, caractere îndoielnice, duplicități și imposturi flagrante, tocmai pe