Cu doar o zi înaintea vizitei pe care o va face în România, pentru a discuta problema romilor, ministrul de Interne francez Manuel Valls a făcut o declaraţie care aprinde din nou spiritele privind imigraţia şi discriminarea: „Franţa nu poate primi toată mizeria din lume şi din Europa". Până la sfârşitul acestei luni, Valls a anunţat că în jur de 7.000 de români şi de bulgari vor fi repatriaţi.
Romii proveniţi din România şi din Bulgaria constituie categoria de imigranţi ilegali cu care Franţa a avut cele mai multe probleme în raport cu Uniunea Europeană şi pentru care statul francez cheltuieşte cei mai mulţi bani, pentru a-i trimite înapoi acasă. Suma pe care Franţa o cheltuieşte pentru fiecare rom trimis înapoi în România se ridică la câteva zeci de mii de euro.
Problema romilor a constituit temă de campanie electorală, a provocat tensiuni diplomatice între Bucureşti şi Paris, ambele părţi acuzându-se reciproc că nu fac destule pentru această etnie (România că îi discriminează şi nu îi sprijină pentru a fi incluşi în societate, Franţa că le permite să se stabilească în tabere voluminoase, de unde apoi sunt foarte greu de urnit). Mai mult, o iniţiativă legislativă a fostului ministru de Interne francez, care spunea că toţi romii aflaţi ilegal în Franţa vor fi trimişi acasă în ţările de origine a declanşat procedura de infringement din partea Comisiei Europene, Franţa fiind acuzată de discriminare etnică.
Dincolo de toate aceste dispute, cifrele vorbesc însă de la sine. Francezii scot din buzunarul propriu sume exorbitante pentru repatrierea fiecărui imigrant ilegal. Fără a specifica dacă sunt romi sau nu, imigranţii ilegali din România şi Bulgaria sunt beneficiarii cei mai numeroşi ai acestor cheltuieli ale statului francez, arată rapoarte oficiale.
Peste 7.000 de români au fost trimişi acasă anul trecut, pe banii Franţei
Legea fra