Casele din zonele protejate cad prea des pradă demolărilor, cu avizul Ministerului Culturii, ne-a declarat, în cadrul unui interviu, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul".
Asociaţia a organizat, ieri, o dezbatere asupra schimbărilor legislative necesare pentru protecţia patrimoniului.
Nicuşor Dan ne-a explicat: "Sesizăm o complicitate a Ministerului Culturii, a Direcţiei de Cultură şi mai ales a primăriilor, generală şi de sector, în avizarea unor demolări pentru ridicarea unor noi construcţii, mai puţin pe spaţii unde sunt amplasate monumente istorice şi mai mult în cazul unor clădiri din zone protejate. De exemplu, o zonă protejată este pe strada Louis Calderon, unde sunt trei sau patru monumente istorice, plus alte case care sunt într-o zonă protejată, cu specific istoric. Formează un ansamblu. Se poate interveni în cazul caselor care nu sunt recunoscute drept monumente istorice, cu o singură condiţie: obţinerea unui aviz din partea Ministerului Culturii. Problema este că Ministerul acordă prea des acest aviz, pentru demolare sau construire".
Pentru preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", cel mai important este ca autorităţile să găsească o modalitate prin care să protejeze clădirile incluse în zonele protejate. Nicuşor Dan a precizat: "Clădirile în discuţie au o valoare arhitecturală, dar nu au o valoare excepţională ca să devină monumente istorice. Presiunea cea mai mare a fost asupra acestor clădiri. Trebuie ca, printr-un regulament emis de Ministerul Culturii, singur sau împreună cu Ministerul Dezvoltării, acestea să primească un statut de protecţie: < protecţie mare > sau < protecţie medie >. Acelaşi regulament ar trebui să spună explicit ce se poate face pentru clădirile încadrate în aceste clase, pentru care nu există niciun pic de protecţie".
* Nicuşor Dan: În ciuda demolărilor de case monument-istoric, n