Comisia Europeană are datoria de a veghea şi de a se asigura că principiile statului de drept, echilibrului democratic şi independenţei justiţiei sunt respectate, în condiţiile în care la începutul verii am asistat la o combinaţie de acţiuni ale autorităţilor române care au pus sub semnul întrebării aceste principii, a declarat miercuri, în plenul PE reunit la Strasbourg, vicepreşedintele CE Viviane Reding.
În cadrul dezbaterii privind situaţia politică din România, reprezentanta executivului UE a spus că în România, în ultimele luni au fost adoptate legi şi ordonanţe de urgenţă contra practicilor constituţionale, pentru a impune limitări la adresa Curţii Constituţionale. Ea a adăugat că presiunile la adresa justiţiei – în special la cea a judecătorilor şi procurorilor – sunt inacceptabile, indiferent din ce parte a spectrului politic provin.
În intervenţia sa, Viviane Reding, comisar pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, a lansat un apel la toate forţele politice din România să profite de actualul context favorabil creat în urma recunoaşterii deciziei CCR de invalidare a referendumului din 29 iulie privind demiterea preşedintelui României, recunoscând totuşi că referendumul nu a pus capăt crizei politice din România.
Vicepreşedintele CE a adăugat că îngrijorările Comisiei Europene faţă de evoluţiile politice din ţara noastră din această vară au fost incluse în raportul CE din cadrul mecanismului de cooperare şi verificare (MCV) publicat în 18 iulie, iar un nou raport în cadrul acestui mecanism va fi prezentat până la finalul anului şi va menţiona dacă măsurile luate de autorităţile române dau curs recomandărilor executivului CE.
În următoarele zile, vor avea loc întrevederi între preşedintele CE Jose Manuel Barroso şi preşedintele român Traian Băsescu şi între vicepreşedintele CE Viviane Reding şi noul ministru român al justiţ