Mai multe organizaţii neguvermamentale i-au cerut ministrului francez interne să înceteze expulzările. De la Bucureşti, ministrul francez de interne a anunţat însă că Franţa va continua să desfiinţeze tabere ilegale de romi şi să îi conducă pe membrii acestei comunităţi, "forţat sau ajutaţi", la graniţă pentru a se întoarce în ţara de origine. Ministrul a promis că va derula şi programe de angajare sau şcolarizare, atunci când este nevoie.
Unul dintre semnatarii acestei scrisori deschise - Marian Mandache, director executiv al Romani CRISS – explică la RFI ce aşteptări au aceste ONG-uri de la Franţa.
Marian Mandache explică: “ce ar trebui făcut în perioada următoare e ca Guvernul francez să renunţe la această politică ineficientă de a returna oamenii în România. Sumele respective ar trebuie să fierealocate spre programe efective de reinserţie. Şi aceste programe trebuie să aibă o componentă atât în România cât şi una în Franţa, dar nu dominate de ideea de a-i returna din Franţa în România, ci dominate de ideea de a sprijini integrarea acestor familii atât în România cât şi în Franţa în funcţie de posibilităţile existente”.
Pe de altă parte, ministrul francez de interne a explicat după o întâlnire cu premierul Victor Ponta că "trebuie eliminate orice demagogie şi stigmatizare şi trebuie să găsim soluţii foate concrete. Dorim ca, împreună cu autorităţile române, să transmitem opiniei publice mesajul că sunt făcute eforturi pentru o soluţie de reintegrare a romilor în ţara lor de origine".
La rândul său, premierul Victor Ponta a asigurat că Guvernul nu se "derobează" de responsabilitatea care-i revine în ceea ce priveşte integrarea romilor şi a apreciat că viitorul comunităţilor de romi trebuie să fie în Europa, dar în principal în ţara de origine.
"Pentru acesta, trebuie perseverenţă, răbdare şi acţiuni concrete. Este nevoie de spr