O persoană două suferă de tulburări ale somnului, iar cinci la sută din adulţi dorm în mod frecvent mai puţin de cinci ore pe noapte, arată statisticile de specialitate.
Medicii spun că insomniile pot reprezenta un simptom secundar al unei indigestii, al unei crize de astm sau de hipoglicemie, al consumului excesiv de cafea sau de alcool, dar şi al folosirii unor medicamente. Mai mult, disfuncţiile tiroidei, depresia, diabetul, infecţiile şi carenţa de fier pot reprezenta şi ele factori care duc la apariţia insomniilor.
Dincolo de aceste afecţiuni, medicii spun că insomniile pot fi induse şi de anumite obiceiuri pe care le avem înainte de a ne culca. Astfel, pentru a preveni apariţia tulburărilor de somn este indicat să evitam să mâncăm cu puţin timp înainte de a ora de somn, deoarece organismul are nevoie de 3-4 ore pentru a digera o masă.
De asemenea, este indicat să nu mergem la sala de fitness după ora 20, deoarece sportul accelerează metabolismul şi induce o stare de trezire. Medicii mai recomandă să evităm să mâncăm la cină brânzeturi fermentate, ficat, peşte afumat, varză murată sau să bem bere şi vin roşu, deoarece aceste alimente conţin tiramină, o substanţă care stimulează sistemul nervos.
Nutriţioniştii spun că există o serie de alimente care combat insomnia, inducând somnul.
● Laptele conţine calciu, triptofan şi vitamine din grupul B, toate cu efect de liniştire. Nutriţioniştii recomandă ca înainte să ne culcăm să bem un pahar de lapte clad cu puţină miere sau zahăr, pentru că triptofanul se transformă mai repede în melatonină, hormon care reglează somnul şi succesiunea somn-veghe.
● Ceaiul de muşeţel conţine substanţe sedative şi are proprietăţi calmante.
● Ciocolata este un amestec de glucide rapide şi grăsime care stimulează secreţia de serotonimă cu efect relaxant. Datorită conţinutul de feniletilanimă,