Delfinii si primatele au evoluat dintr-un animal ce semana cu o caprioara, ce a trait in urma cu 53 - 56 de milioane de ani. In timp, stramosii lor si-au schimbat din ce in ce mai mult infatisarea, insa au pastrat o gena, care se regaseste atat la delfinii, cat si la primatele din prezent.
Aceasta gena este raspunzatoare de volumul neobisnuit de mare al creierului, nespecific regnului animal, relateaza Discover News.
In prezent intreaga comunitate stiintifica este de acord ca delfinii si balenele, intr-un cuvant cetaceele, sunt printre cele mai inteligente dintre mamifere, cu un nivel al inteligentei rivalizand cu cel al rudelor noastre primatele.
Cercetatorii de la Universitatea Nanjing au descoperit ca o gena, ASPM, pare sa fi jucat un rol important in evolutia creierului cetaceelor. Insa aceeasi gena este legata de evolutia creierului in cazul altor specii de mamifere, respectiv stramosii nostri.
Se crede ca atat primatele, cat si cetaceele - intelectualii regnului animal - isi datoreaza creierul marit aceleiasi gene, chiar daca aceasta a actionat diferit in fiecare dintre cazuri.
De mai multe zeci de ani se stia ca similaritatile dintre inteligenta primatelor si cea a cetaceelor e profunda. Daca oamenii au creierul de 7 ori mai mare decat te-ai astepta de la vietati de marimea lor, in cazul cimpanzeilor si a unor specii de maimute creierul este de 2 - 3 ori mai mare, iar in cazul unora dintre delfini de 4 - 5 ori.
In amebele cazuri, cetacee si primate, creierul a fost presat sa creasca de conditiile de viata, un volum mare al acestuia devenind brusc un avantaj pentru indivizii care il posedau.
Delfinii si primatele au evoluat dintr-un animal ce semana cu o caprioara, ce a trait in urma cu 53 - 56 de milioane de ani. In timp, stramosii lor si-au schimbat din ce in ce mai mult