Proaspat iesiti dintr-o vara marcata de intrecerile sportive ale Olimpiadei, suntem invitati in toamna, o data cu reluarea mai multor initiative culturale, la un alt tip de competitie : duelul artistic. Si daca la Olimpiada conteaza doar cine triumfa, pe taramul artei competitia in sine este cea care naste valoarea, iar castigatorul nu este atat protagonistul, cat publicul care se bucura de evolutia sa. Sursa imagine: duelulviorilor.ro
Stradivarius si Guarneri - doua viori de colectie - si cei doi artisti de talie internationala care le manuiesc cu maiestrie, Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru, se vor duela arbitrati de pianistul Horia Mihail in contextul celei de-a doua editii a turneului national DUELUL VIORILOR.
Intre 12 si 25 septembrie, cei care nu au avut ocazia sa participe la prima editie, vor putea sa se bucure de sunetul extraordinar al celor doua viori de colectie intr-un repertoriu atractiv, in orasele Galati, Iasi, Bacau, Pitesti, Bucuresti, Ploiesti, Sibiu, Timisoara si Cluj-Napoca.
Majoritatea oamenilor, si putem include aici chiar mari violonisti ai lumii, nu ar putea face diferenta dintre sunetul unei Guarneri sau al unei Stradivarius.
Se spune ca diferenta se "simte" numai atunci cand se canta pe fiecare dintre cele doua instrumente, insa aceasta depinde mai mult de tehnica violonistului, de presiunea cu care arcusul atinge pe coarde sau chiar de viteza, decat de caracteristica sunetului in sine.
Cu toate acestea, discutiile privind valoarea si performantele celor doua tipuri de viori au existat inca de la faurirea acestora, cand doi dintre lutierii finalului de secol 17 - Antonio Stradivari si Giuseppe Guarneri - au dat viata unor instrumente ce aveau sa devina, peste timp, cele mai faimoase viori din intreaga lume. Competitia comerciala din acea perioada, s-a transformat, peste timp, intr-o competitie muzicala, care i-