O tânără din Cluj-Napoca, absolventă de arte textile, a propus, în cadrul unui concurs de înfrumuseţare a oraşului, concurs numit Oraşul Vizibil, o idee care atrage atenţia: în locul benzilor de la trecerile de pietoni ea propune amplasarea unor imagini care redau imaginea ştergarelor tradiţionale din Transilvania.
Cristina Curcan, un freelancer din Cluj-Napoca, are o propunere inedită de înfrumuseţare a spaţiului public: imagini care redau ştergarele tradiţionale româneşti pe trecerile de pietoni. De ce ştergare?
Tânăra de 27 de ani spune că a studiat artele textile şi că ţesătura, parte a artei tradiţionale româneşti, şi-a pierdut din popularitate. Prin proiectul ei vrea să propună o variantă contemporană a utilizării imaginii ştergarelor. „Ţesătura, parte importantă a artei tradiţionale românești și-a pierdut din popularitate, în orașul anului 2012 fiind aproape negăsită în locuinţele românilor. Aşadar, propun o reutilizare modernă a unor valori care, în ciuda trecerii timpului, nu ar trebui să-și piardă actualitatea", spune Cristina Curcan.
Ea mai zice că ştergarele şi alte ţesături populare au fost mereu prezente în casa bunicilor săi. „Mi-au plăcut mereu culorile şi motivele care sunt folosite. Pentru proiect nu am vrut neapărat ştergare, dar m-am documentat despre tot felul de ţesături şi am ajuns la această variantă finală", adaugă Cristina Curcan.La concurs s-a înscris pentru căeste o oportunitate excelentă de a expune în spaţiul public.
Zebre care să-i facă pe oameni să zâmbească
Ea povesteşte că a studiat artele textile şi, fără să îşi propună, multe din proiectele sale la care lucrează în prezent au legătură cu domeniul studiat.Proiectul clujencei constă într-o trecere de pietoni vopsită după modelul unui ştergar popular tradiţional. „De câte ori merg pe stradă încerc să observ oamenii din jur şi reacţiile acestor