După un prim mandat șovăielnic, președintele trebuie să fie foarte convingător ca să poată spera la un al doilea.
Acum patru ani, în Denver, un candidat charismatic și inspirațional anunța că America urma să se schimbe. Barack Obama promitea să lase deoparte partizanatele politice, să le dea din nou speranță oamenilor rămași pe drumuri, să înceapă amplul proces de salvare a planetei în fața încălzirii globale, pe scurt, să redea Americii încrederea de a ține capul sus.
Săptămâna aceasta, domnul Obama se va adresa unei convenții democrate din Charlotte, Carolina de Nord, fără să fi reușit să îndeplinească majoritatea obiectivelor de pe această agendă îndrăzneață. Față de acum patru ani, numărul șomerilor a crescut cu încă trei milioane de oameni, iar datoria națională, cu cinci trilioane de dolari. Blocajul politic este mai evident ca niciodată, iar reforma sistemului sanitar (o realizare, de altfel, impresionantă) a reprezentat principalul măr al discordiei. Mediul de business se întreabă dacă președintele detestă capitalismul sau îl lasă, pur și simplu, rece. De eforturile privind reducerea încălzirii globale nu s-a mai auzit. Poziția Americii în lumea musulmană nu este nicidecum mai bună decât pe vremea lui George W. Bush. Iranul stă în continuare pe un butoi de pulbere, Rusia și China sunt la fel de neprietenoase, în ciuda promisiunilor oficiale, iar închisoarea de la Guantánamo este și acum funcțională.
Până acum, nu ne-ați impresionat
În apărarea domnului Obama stă un singur argument: lucrurile puteau sta mult mai rău. Când a fost înscăunat, economia era deja în cădere liberă din cauza crahului bancar și a dezmățului fiscal instaurat de predecesorul său. Măsurile sale de stimulare a economiei și de salvare a industriei auto din Detroit au prevenit căderea într-o nouă Mare Depresiune. Trăgând linie, în privința econom