Comisia Europeană vrea înfiinţarea urgentă a funcţiei de Procuror General European, după derapajele antidemocratice din România.
România a deraiat atât de mult de la valorile democratice fundamentale ale UE încât, altături de precedentele Ungaria şi Italia, determină Executivul european să treacă la acţiuni mult mai dure şi valabile pentru toate statele UE. Noile intenţii ale Bruxelles-ului au fost anunţate exact în ziua în care preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, anunţa starea Uniunii Europene, iar europarlamentarii se pregăteau să asiste la dezbaterea referitoare la situaţia din România, care a avut loc ieri în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.
Barroso: avem limite în tratate
Un avertisment subtil, însă foarte dur, a venit în discursul privind starea Uniunii Europene a lui Barroso: Bruxelles-ul caută noi intrumente pentru a interveni în derapajele de la democraţie, iar aceste instrumente vor fi mai mult decât „presiunea politică". „Uniune politică înseamnă că trebuie să consolidăm fundaţiile pe care Uniunea Europeană este construită, respectul pentru valorile noastre, statul de drept şi democraţia.
În ultimele luni am văzut o ameninţare a acestor valori în anumite societăţi europene", a spus Barroso. A punctat faptul că intervenţiile Comisiei Europeane şi ale Parlamentului European au jucat un rol decisiv în controlul acestor derapaje. „Dar aceste situaţii ne-au arătat limitele instituţionale ale angajamentelor noastre. Avem nevoie să dezvoltăm un set de instrumente noi, nu doar alternativa între „soft power", presiunea politică, şi opţiunea „nucleară, adică invocarea articolului 7 din Tratatul UE", a avertizat Barroso.
Articolul 7 prevede posibilitatea suspendării voturilor unui stat membru în cazul în care se constată încălcări repetate ale valorilor fundamentale ale Uniunii Europene, printre care şi