Apropierea alegerilor parlamentare determină mai multe reaşezări pe scena politică brăileană, mişcareacea mai interesantă fiind trecerea deputatului Viorel Balcan de la PDL la PNL.
Trecerea deputatului Balcan de la PDL la PNL nu poate fi considerată o surpriză veritabilă, pentru că erau mai mult decât evidente tensiunile dintre deputatul Balcan şi preşedintele organizaţiei PDL Brăila, Constantin Dumitriu, care în urmă cu două săptămâni declara că Viorel Balcan nu se va mai regăsi pe listele de la alegerile parlamentare după ce la alegerile locale a obţinut un rezultat foarte slab în competiţia pentru Primăria Brăila, în care a fost candidatul Alianţei pentru Viitorul Brăilei (AVB), formată din PDL, UNPR, PNŢCD, PNG şi PER. Trecerea lui Balcan la USL este interesantă din alt punct de vedere, pentru că acum se întoarce în apropierea PSD, partidul din care a plecat în urmă cu şapte ani.
Viorel Balcan a fost preşedintele PSD Brăila şi în perioada 2000-2004 a fost senator PSD, în acea perioadă conducând judeţul Brăila cu mână de fier. Pierderea de către PSD a monopolului asupra primăriei, câştigată la alegerile din 2004 de Constantin Sever Cibu, un social-democrat convins cu carnet de PNL, a dus la pierderea de către Balcan a susţinerii colegilor de partid şi, implicit, a şefiei PSD Brăila, care a revenit celui care atunci devenea preşedintele CJ Brăila, Gh. Bunea Stancu. Pe fondul „reformelor" din PSD, Bunea Stancu era susţinut şi de noul lider al PSD, Mircea Geoană. Balcan a fost marginalizat şi în cele din urmă convins să plece din PSD, de atunci Bunea Stancu fiind liderul autoritar al organizaţiei PSD şi preşedintele CJ Brăila.
Odată intrat în PNL, Balcan ar putea deveni şi noul lider local al liberalilor, după ce actualul preşedinte al PNL, Cătălin Boboc, a avut o prestaţie ştearsă, care nu i-a pus nici un fel de probleme liderului PSD Gh. Bune