Presa internationala scrie astazi despre planuri de investitii masive in urmatorii 5 ani pe piata din Marea Britanie din partea producatorului chinez de echipamente telecom, Huawei: 2 miliarde de dolari dar si dublarea numarului de angajati (pana la peste 1500 de salariati) pana in 2017. (surse WSJ, Reuters). Pasul chinezilor nu este intamplator, scrie jurnalistul Adrian Vasilache pe blogul sau. Pana la sfarsitul acestui an, britanicii vor avea primele servicii de internet mobil la viteze 4G prin Everything Everywhere (sursa BBC). Este o dovada a faptului ca un stat poate atrage investitii daca ofera certitudini.
Huawei este al doilea mare producator mondial de echipamente telecomunicatii, dupa Ericsson, iar colaborarea cu operatorii de telefonie mobila, inclusiv cu cei din Marea Britanie, este foarte veche.
Stirea asta mi-a adus aminte de niste declaratii facute ieri de catre Ministrul roman al Comunicatiilor, Dan Nica. Vorbind despre un subiect foarte sensibil, cel al tranzitiei la televiziunea digitala terestra, Nica a spus ca preturile set-top box-urilor ar putea scadea si mai mult in perioada urmatoare "daca va aparea si o investitie”.
Set-top box-urile sunt acele dispozitive necesare pentru receptia televiziunii digitale terestre (receptionata din eter, nu prin cablu, satelit sau IPTV), daca nu ai televizor cu tunner DVB-T incorporat.
Am insistat si l-am intrebat daca se refera cumva la o investitie din partea altor chinezi – ZTE. Ministrul a spus ca nu vrea sa comenteze nimic pana ce nu va fi ceva sigur.
Chinezii de la ZTE au anuntat in august 2011 ca vor sa deschida in Romania o linie de productie pentru echipamente de receptie a semnalului TV digital terestru.
Dupa numai o luna, in septembrie 2011, oficialii ZTE vorbeau deja despre o linie de productie care sa livreze in principal echipamente