IAŞI. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi au anunţat că au fost efectuate 33 de schimbari la nivelul conducerii unităţilor şcolare. Dintre acestea 18 sunt în mediul rural, 3 sunt în mediul urban, 10 demisii, 1 caz de pensionare şi 1 director a devenit primar, cel de la Şcoala Strunga.
De asemenea, managerii unităţilor de învăţămînt spun că se confruntă cu o serie de probleme, printre care lipsa microbuzelor pentru transportul elevilor la unităţile cu personalitate juridică (un necesar de aproximativ 25 de microbuze), investiţii începute şi nefinalizate la şcolile din municipiu şi din mediul rural (cel mai elocvent exemplu: cele 5 campusuri şcolare – Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iaşi, Grupul Şcolar „V. Madgearu” Iaşi, Grupul Şcolar „H. Vasiliu” Podu Iloaiei, Grupul Şcolar Belceşti şi Liceul Tehnologic Cotnari) sau implicarea formală a autorităţilor locale în unele comune ale judeţului în dezvoltarea şi susţinerea unităţilor şcolare, lipsa apei potabile pe o rază semnificativ de mare pentru unele localităţi din judeţ etc.
În ceea ce priveşte încadrarea cadrelor didactice, la nivelul judeţului iaşi sunt profesori titulari 78,05% (peste 7 500), profesori suplinitori 21,95%, profesori detaşaţi în interesul învăţământului: 110, profesori detaşaţi la cerere: 33 şi profesori care au beneficiat de pretransfer: 43.
La capitolul deficit de personal, este vorba de 30 de posturi şi fracţiuni de posturi în mediul urban,120 de posturi şi fracţiuni de posturi în mediul rural, învăţători (în mediul rural şi urban), educatoare (în mediul rural),limbi moderne (limba franceză, limba engleză) în mediul rural, educaţie fizică specializată (în mediul urban), discipline tehnice (electronică, automatizări).
Ca soluţii ar fi desfăşurarea şedinţei publice de repartizare a suplinitorilor calificaţi pe data de 12 septembrie 2012 (mediul rural) sau an