Adevaratul semnal a fost dat. De catre presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite. Care i-a reprosat lui Traian Basescu faptul ca a schimbat trei premieri in sase luni. Si ca tara este paralizata. In plus, suntem contraperformanti la nivel european, plasandu-ne pe ultimul loc in materie de absorbtie a fondurilor europene. Lituania fiind la celalalt capat. Pe locul doi ca performanta. Declaratia inaltului oaspete este unul dintre cele mai concludente semnale politice pe care le primim. Pentru ca presedintele lituanian este, de fapt, un mesager special UE. Care a primit sarcina sa spuna ceea ce a spus. Sa incercam sa traducem.
Dezinformata sau luata prin surprindere de viteza cu care USL a procedat la suspendarea, pentru a doua oara, a lui Traian Basescu si la aplicarea procedurii de demitere, sau si dintr-un motiv si din celalalt, UE a reactionat. Putin conteaza ca asta s-a intamplat sub imperiul familiei de populari din care fac parte si PDL si uzurpatorul de la Cotroceni. Jocurile au fost facute. Sub presiunea UE, operatiunea de lichidare a regimului Traian Basescu a esuat. Pentru moment. Dar nu asistam nici la o simpla resetare a unei tari si ar fi hazardat ca cineva sa sustina ca regimul in sine este agreat la Bruxelles. Nici vorba de asa ceva.
In realitate, dincolo de unele excese, dincolo de unele interese particulare care, mai devreme sau mai tarziu, vor fi dezvaluite, dincolo chiar de unele interese meschine ale unor state puternice UE de a ne mentine intr-un statut colonial, la Bruxelles exista o reala si motivata ingrijorare in raport cu situatia Romaniei. De ce?
Este clar ca nu exista in Romania o economie functionala de piata adaptata normelor europene. Libera concurenta este viciata. Iar unul dintre principalele vicii consta in coruptia institutionalizata, consolidata sub regimul Basescu, in ciuda unor aparente, uneori prea zgomotoase