Un subiect controversat de-a lungul timpului: există sau nu misterioasa energie neagră ("Dark Energy"), despre care se crede că alimentează expansiunea accelerată a Universului?
Răspunsul a tot întârziat să apară, până acum. Recent, o echipă anglo-germană de specialişti a afirmat că probabilitatea ca energia neagră să existe este de 99.99%, conform Mail Online. La acestă concluzie au ajuns, după doi ani de cercetări, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, şi Universitatea din Munchen, Germania. "Cu alte cuvinte, energia neagră este la fel de probabil să existe ca şi bosonul Higgs - a cărui mult-aşteptată descoperire a fost anunţată anul acesta de specialiştii de la CERN, cu o probabilitate similară", mai notează Mail Online. .
Este reală
Una dintre ideile fundamentale ale cosmologiei moderne este aceea că universul "vizibil" - stele, planete, gaze - alcătuieşte doar 4% din cosmos, restul fiind format din energie neagră (componenta majoritară, care s-ar găsi în proporţie de 73%) şi materie neagră (23%), abia ceva mai bine cunoscută decât energia neagră.
Astronomii care au studiat, timp de un deceniu, lumina provenită de la supernovele îndepărtate, ajungând astfel la concluzia că Universul se extinde cu viteză tot mai mare, au primit în 2011 Premiul Nobel pentru Fizică. Însă alţi oameni de ştiinţă susţin că această aparentă accelerare a expansiunii universului ar fi de fapt o iluzie, determinată de mişcarea relativă a pămîntului în raport cu restul universului. "Energia neagră este una dintre marile enigme ştiinţifice ale vremurilor noastre, aşa că nu e de mirare că mulţi cercetători au dubii în privinţa existenţei ei. Dar, pe baza cercetărilor noastre, suntem mai convinşi ca oricând că această stranie componentă a universului este reală - chiar dacă habar n-avem în ce constă", a declarat Bob Nichol, membru al echipe