În pragul celei de-a 164-a aniversări a unităţilor de pompieri militari din România, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor a trecut în revistă cele opt luni de activitate ale acestui an. "Mă bucur să constat că pompierii se bucură de o marjă de încredere în rândul populaţiei de peste 90%. Am lângă mine oameni de calitate şi nu intenţionez ca pe viitor să cobor ştacheta", a declarat şeful ISU "Crişana", generalul de brigadă Ioan Baş.
Miriştile şi înecaţii, problemele anului 2012
Situaţia operativă a primelor luni din acest an arată un număr de 5.081 de evenimente, dintre care 1.465, altele decât cele medicale, au fost gestionate de ISU. Dintre acestea, 251 de intervenţii au fost la incendii, cu 4 mai puţin decât aceeaşi perioadă a anului trecut, alte 113 au fost la evenimente diverse provocate de factori meteo sau la asanare de muniţie, iar zece au fost salvări de animale.
La acestea se mai adaugă câteva transporturi de apă în zonele grav afectate de secetă din Bihor, dintre care ultimele au fost în zona comunei Vârciorog şi în satele limitrofe municipiului Beiuş. Incendiile au fost provocate, în cele mai multe cazuri, de coşuri de fum neizolate ori înfundate (56 de cazuri), focul deschis scăpat de sub control în gospodării (47 de cazuri), defecţiuni ale instalaţiilor electrice (44 de cazuri) şi fumatul (21 de cazuri). În doar 14 cazuri incendiile au fost provocate de copii.
"Cu toate că numărul incendiilor la proprietăţi individuale private ori pe domeniul public a rămas aproape constant faţă de 2011, este foarte îngrijorător faptul că în acest an am avut un număr foarte mare de intervenţii la mirişti incendiate. Cele 866 de cazuri din primele opt luni ale lui 2012 reprezintă aproape triplul intervenţiilor din anul trecut, când au fost doar 334 de cazuri de mirişti incendiate", a spus generalul Ioan Baş. @N_P